U bent hier:  Home > Het Dorp > Algemene informatie

Algemene informatie

Kerkwerve is een dorp in het noordwesten van de provincie Zeeland, op het eiland en in de gemeente Schouwen-Duiveland. Kerkwerve is ontstaan aan het begin van de 13e eeuw toen de dijk van Schouwen gemaakt werd. Aantal inwoners op 21-12-2015: 997

Kerkwerve kenmerkt zich door rust en ruimte. Het dorp ligt op ruim 5 kilometer afstand van Zierikzee.

Kerkwerve is oud, maar weinig gebouwen tonen dat. Kerkwerve is een van oudste parochies van Schouwen-Duiveland.

Kerkwerve is vermoedelijk ontstaan omstreeks 1200 bij de bedijking van Schouwen.

Rond 1200 is er waarschijnlijk een zusterkerk van Zierikzee gesticht en vanaf 1298 was Kerkwerve een zelfstandige parochie.

De kerk ligt op een terp-achtige verhoging, ook wel werf of werve genoemd, vandaar de naam.

In 1899 is de hele kerk afgebroken en vervangen door  het gebouw wat er tegenwoordig staat.

Ten westen van Kerkwerve ligt één van de twee vliedbergen van Schouwen- Duiveland, de andere ligt in Scharendijke.

Kerkwerve ligt laag in het land, het gebied wordt ook wel de Platte van Schouwen genoemd: Plan Tureluur.

In de buurtschap Moriaanshoofd bij Kerkwerve staat de onlangs gerestaureerde korenmolen De Zwaan.

Palingroken
In Kerkwerve worden ieder jaar de open Zeeuwse kampioenschappen Palingroken gehouden. Palingrokers uit verre omtrek strijden met elkaar om wie de lekkerste paling kan roken. (zie ook bedrijven en activiteitenagenda)

•  Het tijdelijke adres van het secretariaat is m.i.v. heden: Vloedstraat 21, 4321 AM Kerkwerve.
  • Miranda, die het secretariaat onder haar hoede heeft, gaat verhuizen. Wij zijn daarom dringend op zoek naar een nieuw bestuurslid (leden mag ook....) Wie komt ons team versterken? Zonder voldoende bestuursleden gaat het echt niet lukken, dus..... graag een telefoontje of mailtje voor info. of aanmelden naar het secretariaat.
  • Daarnaast zijn wij zoek naar mensen die samen met de dorpsraad mee willen denken/praten over een nieuwe dorpsvisie. De dorpsraad heeft al eerder een oproep gedaan maar helaas zijn er nog geen aanmeldingen gekomen. Dus.......
  • Vooraankondiging: herhalingscursus reanimatie/AED zal op woensdag 18 maart aanstaande plaatsvinden in Dorpshuis 't Zuudènde Kerkwerve. De cursisten die al eerder zijn geweest ontvangen automatisch bericht hierover. Andere belangstellenden kunnen een mailtje sturen naar de dorpsraad. Deze cursus wordt u aangeboden namens de Dorpsraad.      kerwerve.dorpsraad@gmail.com
  • Wilt u voor de eerste keer een AED/reanimatiecursus volgen? Stuur dan een mailtje naar kerkwerve.dorpsraad@gmail.com. Bij voldoende aanmeldingen kunnen wij u deze cursus aanbieden.